Rozhovor pro Parlamentní listy 28.listopadu 2017
top of page

Rozhovor pro Parlamentní listy 28.listopadu 2017

Co si myslíte o tom, co se stalo na Českém slavíku ohledně skupiny Ortel?

Nastala asi legrační situace, kdy pořádající agentura zjistila, že dorazivší počty hlasů neodpovídají dlouholetým očekáváním a v tom okamžiku se polekali, co všechno z toho může být. Co na to řeknou nahoře? A tak, bohužel, místo aby jako soukromý subjekt respektovali daný stav a respektovali vůli voličů (kteří na rozdíl od parlamentních voleb svůj hlas potvrdili navíc i tím, že za svůj hlas zaplatili), tak zabředli do politických úvah a vymysleli konstrukci, jak zabránit realitě. A tak slon vstoupil do porcelánu, rozdupal hrnečky a teď, když ho chceme vyvést ven, tak zjišťujeme, že to nejde tak jednoduše, a že už nepřicházíme jen o hrnečky, ale i o „cenny rodinny porculan po babce“. A zjišťujeme, že vycouvat z průseru už nepůjde bez velkých ztrát. Tak to ale dopadá vždy, když se bojíme nechat proběhnout malou krizi a chceme ji utlumit socialistickými prostředky.


Skupina Ortel obsadila druhé místo, pokud by jim nebyly odečteny hlasy, je možné, že mohla vyhrát?

Já jsem dlouhá léta studoval školu, kde základem byla matematická analýza. Pracuji dvacet let v oboru, kde platí jedničky a nuly. Tam neplatí žádné kecy. Naučil jsem se analyzovat jevy okolo nás na základě jasných principů. Z toho plyne, že s pravděpodobností hraničící s jistotou Ortel vyhrál Slavíka v kategorii skupin. Protože kdyby skončili druzí, pořádající agentura by neprováděla takové eskapády, protože Ortel skončil druhý už vloni a tehdy to nevadilo. Takže Ortel získal největší počet hlasů a toho se kluci z agentury lekli. Ale možná, že by i to dokázali zkousnout. Ale dovolím si teď spekulaci – s největší pravděpodobností i zpěvák Tomáš Ortel dostal tolik hlasů, že by ho museli vyhlásit Slavíkem roku. A to byl ten kritický moment, kdy někdo v agentuře (nebo zvenčí) řekl – tak takhle ne, soudruzi. Jak by mohl mít tento mladý soudruh větší popularitu než náš Karel. A někdo pak našel konstrukci, kdy si myslel, že vlk se nažere a kozy zůstanou.


Jak si vysvětlujete takový zájem o kapelu, jejíž texty někteří označují za poměrně dost kontroverzní? Jde například o vyjádření vůle lidí, kteří nesouhlasí s migrační politikou?

Četli jste ty texty? Slyšeli jste je? Mi se líbí, jak všichni říkají – já je neposlouchám, ale… Kdo je označuje za kontroverzní? Multikulturní idioti z kaváren? Pitomci, kteří právě opustili sociologické fakulty s čerstvým titulem za nějakou genderovou tématiku? Placení agenti neziskovek? No tak tyto nuly, které nic nedokázaly, mají právo je označovat za kontroverzní. Kolik jich je? 4%? Jaký mají prostor v médiích? Devadesát procent a více? Tady něco nehraje, že? Prostě zase funguje princip akce a reakce. Slyšíme z médií lži. Lžou nám denně, nestydí se za to. Jak se říká v legendárním filmu – „chčijou nám na hlavy a už se ani nepokoušejí předstírat, že je to déšť“. Na textech Ortelu nikdy nic kontroverzního nebylo a není. Když se vrátím k vaší otázce o migrační politice – není nikdo, kdo by souhlasil s migrační politikou Protievropské unie. Kromě těch třech skupin, zmíněných výše – multikulturních idiotů, zbytečných pitomců ze sociologických fakult a placených agentů tzv. neziskovek.


Na obranu Ortelu vystoupila například skupina Kabát, která výsledky zpochybnila. Budou podle vás následovat další? A bude to, co se kolem Slavíka nyní děje, znamenat nějakou „změnu“ v této anketě?

Nepleťme si pojmy, skupina Kabát nevystoupila na obranu skupiny Ortel. Jen se prostě zastyděli, že se asi stali součástí špinavé hry někoho jiného, a tak požádali o vysvětlení. Nic jiného se nestalo. Nevzali nového Zlatého Slavíka jako předkapelu na svůj včerejší koncert, v radiích se pořád budou hrát skladby Kabátu (které mám mimochodem raději než 90% ostatní prefabrikované radiové scény), nežádají, aby i Ortel byl slyšet třeba na oficiálním státním médiu, tzv. Českém rozhlase. Jde jen o marketing, ale chválabohu aspoň za to, že se aspoň rocková kapela ozve. Kdyby ovšem byli pořádnou rockovou kapelou, pak by měli přijít na vyvoněnou recepci pořádající agentury, kladivem roztřískat slavíka, pomalovat okolní výkladní skříně a počůrat jim telefonní centrálu. Tak by to udělali Sex Pistols, u nás třeba Magor. Jenže dnešní rockové kapely už nemají styl.


Vy jste na svém blogu na iDnes napsal: Měli strach z Kubišky, měli strach z Kryla, měli strach z Pražskeho Vyběra, měli strach z Matušky a fčil maju strach z Ortela… Jedine, čeho dosahli, je enem zvyšeni popularity všech jmenovanych.. Máte pocit, že se vrací doba, kdy se nesmělo říct, že například Marta Kubišová nebo Waldemar Matuška se dobře umístili?

Podívejte se okolo sebe. Už se zase vyhazuje z práce za názory. Vznikla platforma, na které se lidé mohou sdružovat a komunikovat, tzv. fejsbuček. A najednou se někdo polekal, protože zjistil, že na této platformě se mohou organizovat lidé, kteří jsou schopni se pak sejít na demonstracích a svrhávat vlády, anebo vládě oponovat. Lekli se, a začala cenzura. Vedle v Německu se lidé bojí komunikovat. Vše, co je napsáno, může být použito proti nim. Zatím se likvidují jen komunikační profily na fejsbučku. U nás jsme o rok, dva za cenzurní německou vlnou. Buďme rádi, že se zatím nelikvidují konkrétní lidé. Ale jak daleko jsme od kriminalizace jednotlivých lidí? Před osmdesáti lety byly nezávislou komunikační platformou v Německu knihy, protože tisk byl tvrdě pod kontrolou strany. Tak se knihy začaly pálit a likvidace jejich autorů na sebe nedala dlouho čekat. V Německu se dnes likvidují komunikační profily, co myslíte, jak daleko jsme od likvidace samotných autorů „nevhodných“ komentářů?



Po sněmovních volbách neutichají nářky na téma, že jsme si pustili do sněmovny fašisty, xenofoby, hulváty, rasisty atd. Podle bývalé diplomatky Magdy Vašáryové mají voliči v hlavách zmatek. Češi prý volili jinak, než bylo zvykem a je na pováženou, že „vítězí ti, co křičí,“ ale „naše společnost si musí poradit i s extrémními názory,“ uvedla například pro časopis Finmag.

Nelíbí se mi výsledky voleb. Dokonce ani nevěřím jejich regulérnosti. Ve středních Čechách přepočetli hlasy a zjistili, že 10% volebních lístků bylo špatně sečteno. No a co? Koho to zajímá? Parlament je sice banda neschopných šašků, mezi kterými se najdou zrnka zlatého prachu, ale to je prostě odraz této společnosti. Každý národ má takový parlament a vládu a prezidenta, jakého si zaslouží. A jestli se to někomu z nás nelíbí, tak ať se to pokusí změnit a nebrečí. A Magda? No to je prima holka. Ale ona už dva roky po sobě bere šest set tisíc korun. A jiní! Milion! Dva miliony berou! Sorryjako, Milouši, někdy si pouštím tvůj legendární projev z Červeného Hrádku a říkám si, kde se stala chyba… Tak Magda říká, že my máme v hlavě zmatek… hmmm. Škoda, mohla nám zůstat v paměti jako skvělá herečka.


O Miloši Zemanovi někteří tvrdí, že rozděluje společnost. A Ivan Gabal říká: „Jestliže si v této situaci zvolíme do čela státu politika, který nás bude rozdělovat nebo bude vyvolávat strach, tak budeme žít ve strachu, část lidí v ponížení, někdo bude utíkat.“ Co si o jeho slovech myslíte? A u koho z prezidentských kandidátů bychom tyto obavy mít tedy nemuseli?

To jsou hrozné kecy. O tom rozdělování společnosti. Takže my chceme za prezidenta někoho, kdo se líbí všem? Tak to můžeme mít za prezidenta prostitutku Eržiku. Ta se všem líbí, nerozděluje společnost a co víc – má docela dobré ceny! Já jsem Zemana v prvním kole nevolil, ve druhém ano. Nedokážu si představit, že by dnes byl představitelem mého státu spící multikulturní Schwarzenberg. Vysvětloval by nam při novoročních projevech nutnost přijimat na našem území na úkor našich lidí černochy z Afriky? Ivan Gabal je určitě chytrý chlap, a tak určitě sám vysvětlí, jak mě může prezident rozdělovat. Nemůže. Společnost rozdělují média, která nezrcadlí společnost, ale jen malou vrstvu aparátčíků. Ale v jednom má Ivan Gabal pravdu. Když zvolíme za prezidenta multikulturního agenta, tak se brzy budeme bát, žít ve strachu, ponížení a mnozí z nás raději zvolí útěk z této nesvobodné a nesvéprávné země, kde vše bude pod kuratelou a pokutami z Bruselu. Ale on to asi myslel jinak, že?


Prezident Miloš Zeman odjel do Ruska a web ruské armádní televize Zvezda hned na začátek návštěvy napsal, že Československo by mělo být vděčné za sovětskou invazi v roce 1968. Prezident Zeman prohlásil, že jde o urážku českého národa. Někteří ocenili jeho zásadní reakci, jiní říkají, že vše Rusové zaranžovali. Šlo o provokaci a odkud? Do jaké míry bychom se měli chovat k Rusům s respektem a přátelstvím? A jak vnímáte přístup současného prezidenta k Rusku?

„Web ruské armádní televize napsal“… to je neuvěřitelné. Copak nikdo z našich placených novinářů nedokázal zjistit, že se jednalo o „blogera“? To je to samé, jako by Českou republiku obvinili z toho, co jsem já napsal jako bloger na blogu iDnes. To jsou mé názory, které jsou založené na nějaké zkušenosti, nějaké skutečnosti, nějakém názoru. Mohou je sdílet desetitisíce lidí, ale to neznamená, že to je oficiální názor iDnes nebo České republiky. Mám sympatie k tomu, jak se putinovské Rusko znovu postavilo na nohy poté, co jelcinovská desetiletá degenerace málem zničila jejich zem a rozparcelovala ji na malé regiony, ovládané různými mezinárodními subjekty. Ale hrdinný příběh o tom, jak belhající prezident malé državy mezi Německem a Tureckem okřiknul ruského medvěda, medvěd se zastyděl, hluboce zabručel a omluvil se, to prostě neberu. Ať z nás nedělají pitomce. To je propaganda. Ano, Rusko je náš největší potenciální východní přítel. Je to obrovský trh, který nás respektuje. Ne jako hráče na politickém poli, tam jsme malé figurky, ale jako schopné obchodníky, specialisty a praktiky se schopností improvizovat. My tento prostor pořád podceňujeme, a přitom máme vše, co by si potenciální investor mohl přát. Umíme jejich jazyk, rozumíme si, máme podobnou mentalitu, jsme respektovanými odborníky. Ale pozor. Rusko je náš největší potenciální přítel, ale nesmí se stát zlým pánem. To už jsme si taky vyzkoušeli. To je třeba hlídat.


Opět se hovoří o orientaci naší země „na Východ“ nebo „na Západ“. Příznivci EU se děsí referenda, které by dle ANO nemělo postihnout otázku setrvání v EU, ale nemusí to být konečný postoj. Okamura či KSČM se tomu vůbec nebrání. Co by podle vás pro nás znamenal případný odchod z EU a myslíte si, že by se pro něj Češi podobně jako v Británii v případném referendu rozhodli?

My přece nejsme ani Východ, ani Západ, ani Jih, ani Sever. My jsme země Království českého. Mimochodem, je to právě 99 let, kdy jsme právně zrušili Království české. My se nemůžeme orientovat na sever, na Polsko, protože Polsko nám nikdy nepomohlo, podrazilo nás v roce 1919, 1938 i 1968. Nemůžeme se orientovat na západ, na Německo, protože Německo bylo našim největším nepřítelem po tisíciletí, chtěli nás okrást o pohraničí v roce 1918, okradli nás v roce 1938, o dalších letech ani nemluvím a o roli NDR při útoku na Československo v roce 1968 taky raději nemluvím. My se nemůžeme orientovat ani na jih, protože s Rakouskem a Maďarskem jsme se spojili po bitvách u Moháče na počátku 16. století, kdy jsme vytvořili hráz proti postupu muslimského nepřítele. Jenže pak to náš rakouský bratr začal považovat za samozřejmost a po třech stech letech, kdy muslimské nebezpečí na čas pominulo, jsme se nepříliš hezky rozešli poté, kdy náš jižní „přítel“ zneužil naší přízně a mnoho nechybělo, abychom si dnes tady psali německy, nicht wahr? A nemůžeme se orientovat ani na Východ, protože náš nejbližší národ, národ Slováků ani po sedmdesáti letech společného soužití nemá pocit, že bychom mu pomohli a myslí si, že jsme je jen vykořisťovali. O národech ještě východnějších ani nemluvím, lidé z Podkarpatské Rusi na naše panování vzpomínají jen v nejlepším, ale kde je dnes Podkarpatská Rus? Mentální spojenectví s jižními Slovany zničil prezident Havel, dodnes se za to před lidmi v bývalé Jugoslávii stydím.


Takže co nám zbylo? Kdo nám zbyl? Nikdo? Ne. Zbyli jsme si sami. No a co? Je to málo? Deset milionů lidí, kteří mají svou specifickou kulturu a zvyklosti? To vůbec není málo! Podle počtu obyvatel jsme v Evropě na dvanáctém místě. Co víc chcete? I kdyby nás bylo 40 milionů, jak před katastrofou druhé velké války prognózoval Jan Antonín Baťa, tak bychom byli jen o pět příček výše. I dnes jsou za námi v počtu obyvatel národy Portugalců, Švédů, Maďarů, Rakušanů, Švýcarů, Bulharů, Norů a Dánů. Myslíte si, že kdokoliv z nich o sobě říká, že jsou malým národem?


My tady nejsme kvůli EU. My jsme byli před EuroSajuzem, byli jsme před Sorošem a budeme i po něm. Projekt Evropského společenství je svatý projekt evropských národů, které si přály sjednotit se a moci mezi sebou svobodně cestovat, obchodovat a komunikovat. Tento projekt byl ukraden a je zneužíván proti evropským národům. Bude to chvíli trvat, protože my jsme trpěliví a věříme, že se situace může zlepšit. Ale pokud situace půjde špatným směrem jako dnes jde, pak z Unie odejdeme. A je úplně jedno, jaké následky to bude mít. Pak bude lepší vypovědět smlouvu o unii (tzv. lisabonskou) bez vyjednávání a odejít okamžitě. Odešli jsme z Rakouska-Uherska, odešli jsme z východního bloku a odejdeme i z Evropské unie, pokud se dostaneme až k bodu zlomu a shodneme se na tom, že takhle to dál nejde. Máme na to právo, jsme svobodným národem a nikdo nám nebude diktovat, jestli na našem území budeme živit hotentoty nebo šikmooké. Chceš – li tu žít, nauč se jazyk, zvyky a přizpůsob se, ať jsi černý, modrý nebo křivooký. Nám to nevadí. Ale pokud se ti to nelíbí, tak se seber a táhni. To je naše historická zkušenost.

Kaj mě ještě možete najit...
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook - Black Circle
  • Vkontakte Social Icon
bottom of page